День вітаміну С

Вітаміни є незамінними речовинами, більшість яких не синтезується організмом людини, а поступає головним чином з їжею. Потреба в кожному конкретному вітаміні залежить від багатьох факторів, але для всіх характерно, що потреба у них значно зростає в період росту, під впливом деяких кліматичних та погодних умов, при інтенсивному фізичному навантаженні, при нервово-психічному напруженні, після перенесених гострих інфекційних захворювань або хірургічних втручань, при строгих дієтичних обмеженнях, при хворобах кишково-шлункового тракту.

Будь-яка хвороба підвищує потребу організму у вітаміні С. Його нестача призводить до хворобливого стану, який проявляється підвищеною стомлюваністю, кровоточивістю ясен та зниженим опором організму до різноманітних захворювань.

Вітамін С – це водорозчинний вітамін, який виконує безліч функцій в організмі, серед яких:

  • Підтримка здорового вигляду шкіри. 
  • Сприяння зниженню тиску. 
  • Поліпшення засвоєння заліза. 
  • Захист мислення та пам'яті під час старіння. 
  • Зміцнення імунітету

Вітамін С – допоміжна терапія при різноманітних захворюваннях, проте він не може бути замінником ліків, адже не має лікувальної властивості.

Ягоди, фрукти, овочі – основні джерела цього вітаміну. У великій кількості вітамін С (аскорбінова кислота) міститься в качанній капусті, зеленій цибулі, щавлі, смородині, шипшині, суницях, пізніх сортах яблук, мандаринах, апельсинах, лимонах. В овочах (картоплі, ріпі, помідорах, редисці тощо) вітаміну С міститься менше.

Найкращий шлях для профілактики гіпо- та авітамінозів – вживання різноманітних продуктів харчування. При неможливості використання певної групи продуктів (непереносимість, харчова алергія) необхідно проконсультуватись з лікарем щодо необхідності корекції раціону за допомогою вітамінних комплексів.