Профілактика розладів травлення під час святкування

В Україні прийнято проводити свята за щедрим столом: смачні, калорійні наїдки, делікатеси, солодощі, алкоголь. Цього року співпали свято Пасхи та травневі свята, а отже це буде чималий стрес для травлення. Важкість у шлунку, дискомфорт, здуття, розлад та інші неприємні відчуття можуть зіпсувати вам всі вихідні.

Управління охорони здоров'я Черкаської обласної державної адміністрації радить  уважно ставитись до свого здоров’я і прислухатись до декількох порад.

Розлади будь-яких органів травлення, холецистити, панкреатити; гастрити, виразкові хвороби, які вже були в минулому в періоди активного святкування загострюються, а отже здоровий глузд стане в нагоді; якщо ви знаєте про свої хвороби — свята треба зустрічати обережно.

Робіть паузи під час прийому їжі. Відчуття насичення не завжди встигає за швидкістю поглинання їжі, тож давайте організму час «зрозуміти», чи потрібно йому ще їсти чи ні.

Не розпочинайте прийом їжі з жирних страв – жири знижують секрецію шлункового соку й уповільнюють травлення.

Вживайте менше жирної їжі, адже вона важче перетравлюється, внаслідок чого виникає біль у шлунку чи печія. Натомість їжте більше нежирного м'яса та риби.

Слід споживати в основному те, що швидко перетравлюється. У першу чергу, це салати й страви, приготовані з урахуванням сумісності харчових продуктів, а також варена або подрібнена їжа. Сирі овочі допоможуть шлунку переварити незвичну їжу, а рослинна клітковина, що міститься в них, зв’яже більшу частину речовин, які можуть спричинити розлад травлення.

Не захоплюйтеся екзотичною їжею, а зосередьтесь на тому, до чого організм звик. Куштувати незнайомі страви потрібно дуже обережно – навіть якщо щось здалося надзвичайно смачним, краще обмежитися «дегустаційною» порцією.

Пам’ятайте, що надмірне вживання алкоголю може бути дуже небезпечним для здоров’я, тож не зловживайте та не змішуйте різні алкогольні напої. Не варто запивати алкоголь, газованою водою - потрібно закушувати. Гаряча і поживна закуска уповільнює всмоктування алкоголю в стінки шлунка.

Важливо пити достатню кількість рідини, особливо води (звичайної або з лимоном). Це пришвидшує проходження залишків продуктів травлення через травну систему.

Зауважте, що кожен організм має свої особливості, тому немає універсальних правил для всіх. У разі будь-якого погіршення самопочуття не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря!

За матеріалами "Черкаський обласний центр громадського здоров'я Черкаської обласної ради"